Forskel på padeltennis og tennis

Selvom padeltennis og tennis på mange måder minder om hinanden, er der også en række forskelle imellem dem. Derfor er det vigtigt, at du sørger for at sætte dig ind i reglerne, så du ikke spiller padel som en tennisspiller. Det vil du helt sikkert ikke få noget ud af. 

Hvis du kender historien bag padel, ved du sikkert, at det udsprang af, at en mand gerne ville kunne spille tennis i sin have, men ikke havde pladsen til det. Derfor var han nødt til at lave en mindre bane. Banens udformning og størrelse, det anderledes bat og den lidt lettere bold er dog bare nogle af forskellene på padeltennis og tennis. 

Som erfaren tennisspiller kan du nemlig bestemt ikke regne med, at du kender reglerne for padel. Der er nemlig nogle forskelle, selvom der også er mange ligheder. Det handler derfor om, at du sørger for at sætte dig ind i dem, inden du begynder at spille. 

Faktisk er padel på mange måder en blanding af squash og tennis frem for at være en videreudvikling af tennis. Det betyder, at bolden for eksempel gerne må ramme siderne eller bagvæggen på banen, uden at den er ude. 

Fysiske forskelle mellem padel og tennis 

Først og fremmest er det selvfølgelig tydeligt for dig, at der er nogle fysiske forskelle mellem padel og tennis. Banen er cirka 25 % mindre, der er hegn hele vejen rundt om den, og nettet hænger lavere, end det gør i tennis. 

Derudover er bolden lettere, så den er nemmere at skyde med på en lille bane. På den måde minder den altså lidt om en squashbold, selvom den af udseende ligner en tennisbold. Battet er også anderledes, da det ikke har nogen strenge, men har en massiv overflade i stedet. 

Endelig bliver padel primært spillet med to spillere. Der findes meget få baner, primært i Frankrig, hvor det er muligt at spille single, men som regel spiller man double, og alle vigtige turneringer bliver afholdt med to spillere på hvert hold. I tennis er det lige omvendt. Der er det mere undtagelsen end reglen, at du spiller double. 

Banedesign og dimensioner

En af de mest markante forskelle mellem padeltennis og badminton er banedesign og dimensioner. En padeltennisbane er større og har en standardstørrelse på 20 meter i længden og 10 meter i bredden. Banen er omgivet af vægge og har et net på tværs, der deler banen i to lige store halvdele.

Badmintonbaner er derimod mindre og har en standardstørrelse på 13,4 meter i længden og 6,1 meter i bredden for singlekampe og 13,4 meter i længden og 8,23 meter i bredden for doublekampe. Badmintonbanen har ikke vægge og bruger et net, der deler banen i to lodrette halvdele.

Bold og ketsjer

En anden væsentlig forskel mellem padeltennis og badminton er bolden og ketsjerne, der bruges i hver sport. I padeltennis bruges en mindre bold med mindre hop end en tennisbold. Bolden er normalt lavet af gummi og har en perforeret overflade. Ketsjerne, der bruges i padeltennis, er solide og normalt lavet af kulfiber eller grafik.

Badminton bruger en fjerbold, der er lavet af en korkbase og er dækket af fjer. Fjerbolden er betydeligt lettere end bolden i padeltennis. Ketsjerne, der bruges i badminton, er lette og fleksible for at muliggøre hurtige og præcise slag.

Spillets dynamik

Spillets dynamik er også forskellig mellem padeltennis og badminton. I padeltennis er spillet mere fokuseret på længere og mere taktiske udvekslinger. Spillerne kan bruge væggene til at lave skud og placere bolden taktisk for at udfordre modstanderne.

Badminton er kendt for sin hurtige tempo og intense fysik. Spillet kræver hurtige reaktioner og eksplosivitet, da fjerbolden kan flyve i høj hastighed. Badminton er også præget af smasher og dybe defensive slag, der giver mulighed for spændende og energiske udvekslinger.

Forskel på reglerne 

Når du skal i gang med at spille, vil du opleve, at den første forskel på de to spil er, hvordan du server. Hvor det nærmest kan være en kunstform i tennis, hvor du smider bolden op i luften og så skal ramme den, inden den rører jorden, kaster du den i padel bare mod jorden og skal så ramme den, inden den kommer over hoftehøjde. Det er altså en meget nemmere måde at serve på. 

I padel må bolden bounce på væggen. Det betyder, at du skal handle hurtigere, men giver dig også mulighed for mange forskellige former for skud. Når du skyder, vil det derudover ikke være lige så fysisk krævende som i tennis, da du ikke skal lægge hele din krops vægt og muskelstyrke i at få bolden væk fra banen.  

Pointgivningen er den samme i begge sportsgrene. Men i padel går det langt hurtigere med at få et point, og du skal være langt mere på mærkerne, end du skal i tennis. I tennis handler det rigtig meget om at have fysikken, for at kunne spille ordentligt, mens det i padel handler rigtig meget om at være opmærksom hele tiden. 

Der er altså en række forskelle på de to sportsgrene. Er du vant til at spille tennis, er det derfor en god ide, at du læser op på det, inden du kaster dig ud i padel-spillet.

Sociale og konkurrenceaspekter

Både padeltennis og badminton tilbyder muligheder for både rekreativt spil og konkurrence. Padeltennis spilles normalt som double, hvilket betyder, at der er fire spillere på banen samtidig. Dette åbner for samarbejde og strategisk kommunikation mellem holdkammeraterne.

Badminton kan spilles som single eller double og giver også mulighed for samarbejde og konkurrence mellem spillere. Begge sportsgrene tilbyder klubaktiviteter, turneringer og sociale begivenheder, hvor spillere kan mødes og nyde sporten sammen.

Uanset om du vælger at spille padeltennis eller badminton, vil du opleve en sjov og udfordrende træning, der kan forbedre din kondition, reflekser og taktiske færdigheder. Begge sportsgrene har deres unikke karakter og tiltrækning, så det handler om at finde den, der passer bedst til dine præferencer og spillestil.

Similar Posts

Skriv et svar